Familieportret

Gepubliceerd op 25 januari 2021 om 16:06

Door Joyce

Ik ben toegevoegd aan het app-groepje van ouders van kinderen in de kleuterklas. Op een dag wordt er om een familiefoto gevraagd. Handig om te weten welke mama en papa bij welke kindjes horen.

Op zich een normale vraag. Voor mij een hele opgave. Ik heb immers geen familiefoto waar wij alle vijf opstaan. Toen Mercedes leefde, was Elektra nog niet geboren. 

Ik zou een recente familiefoto kunnen sturen. Maar die gedachte onderdruk ik vrijwel meteen. Dat voelt gewoon niet juist. Mercedes maakt deel uit van ons gezin. Samuel roept ook de hele dag dat hij twee zusjes heeft, dus het zou alleen maar voor nog meer verwarring zorgen in de kleuterschool als ik een foto maak waar enkel hij en Elektra opstaan.

'In de Middeleeuwen werden op familieportretten ook de overledenen mee afgebeeld' vertelde een fotografe me ooit. 'De kindersterfte was toen erg hoog, maar dat betekende niet dat de overleden kindjes vergeten werden. Ze gingen gewoon mee op het schilderij.'

'Nou, als ze het bij de ridders al zo deden, kan mijn kleine hemelprinses ook mee op het portret' bedenk ik opgelucht. Dus besluit ik een uitvergrote foto van mijn man en mezelf met Samuel bij Mercedes aan haar ziekenbedje te fotograferen, terwijl ik mijn beweeglijke baby Elektra ernaast probeer te positioneren. Na een keer of tien proberen is het gelukt.

Een beetje zenuwachtig stuur ik mijn creatie naar het appgroepje met de korte boodschap dat wij helaas geen familiefoto hebben waar we allemaal opstaan omdat Mercedes overleden is. 

Een pijnlijke stilte volgt. Tot het eerste piepje weer een nieuwe foto aankondigt. Onder mijn boodschap heeft een andere ouder een vrolijk gezinsportret gepost. En daaronder nog één. En nog één.

Lichtelijk teleurgesteld in de hiaten van de hedendaagse communicatiemiddelen ga ik weer over tot de orde van de dag.

Tot er plots een hartje op mijn scherm verschijnt. Eén moedige mama laat weten dat ze geraakt is door onze foto. Zonder woorden, maar wel gemeend.

In de dagen die volgen komt Samuel achtereenvolgens met een geknutselde stempelkaart en met een lege cadeauverpakking voor wijn thuis van school. In deze laatste vinden we een uitgeknipt hartje. 

Ik ben blij dat ik ons Middeleeuws familieportret heb gedeeld.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb