Bingo

Gepubliceerd op 12 maart 2021 om 20:19

Door Joyce

 

Kort nadat Mercedes overleed, vond ik steun bij lotgenoten. Een prettige plek om van die rouwcompagnons te ontmoeten, is het Berrefonds.

Vroedvrouw Christine richtte de organisatie twaalf jaar geleden op nadat zij zelf haar zoontje Berre verloor.

In 2019 schreef Christine het hulpboek 'Het rouwt in jou'. Hierin geeft ze praktisch advies en tonnen erkenning aan ouders van een overleden kindje en aan iedereen in hun ruime omgeving. 

Elke ouder van een overleden baby wordt weleens met goedbedoelde, maar vaak pijnlijke raadgevingen en 'wijsheden' allerhande geconfronteerd. Christine verzamelde een heel aantal van deze kwetsende uitspraken en goot ze in een stekelig bingo-spel. 

Die trieste bingo der foute formuleringen is ook verkrijgbaar als poster en siert bij ons het toilet.

'Kan jij een volle lijn maken?'

Bij mijn ochtendlijk wc-bezoek blijft mijn aandacht hangen bij hok 1: 'gelukkig zijn jullie nog jong'.

Gelukkig.

Ge-luk-kig?

Hoe komt dit vriendelijke woordje op deze rauwe kien terecht? Geluk en dood kind. Het is voor mij een onverenigbaar stel op eenzelfde stuk papier.

Ja, we zijn (relatief) jong. Maar of ik daar gelukkig van werd nadat Mercedes gestorven was? Voor mij gold eerder het tegendeel. Ik was drieëndertig en catastrofaal ongelukkig. Ik vroeg me oprecht af hoe ik dat moest doen: de rest van mijn leven uitzitten, zo jong als ik was. Liever was ik drieëntachtig geweest. Dan was de kans statistisch gezien groter dat ook ik snel naar het rijk der doden kon vertrekken. Mercedes achterna. 

Drie jaar later ben ik nog steeds niet gelukkig dat ik jong was toen ik Mercedes verloor. Ik ben vandaag wel dankbaar dat ik jong genoeg was om nog een keer opnieuw moeder te mogen worden. Als ik drieëntachtig was geweest, was dat niet meer gelukt. 

Maar troostend zijn die posterwoorden tot op heden niet. Ik raad elke welwillende persoon in de omgeving van een rouwende jonge ouder dan ook af om ze te gebruiken. En dat geldt overigens voor alle hokjes op de poster. Waarover volgende keer meer. Kijken we of we een volle lijn kunnen maken. BINGO!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb