Koesterhuisje

 

In de tuin van onze vrienden van het Berrefonds, bevindt zich het kleinste Koesterhuisje van België.
Het staat symbool voor alle kinderen die gemist worden en zorgt tegelijk voor een brug van verbinding met hun broers of zussen die zo graag samen met hen hadden willen spelen. In de nabijheid van het grote Koesterhuis kunnen ze er thuiskomen en elkaar op een veilige manier vinden.
Het Koesterhuisje mag dan wel klein zijn, het herbergt heel wat grootse dingen. Het is een plekje waar kinderen in alle geborgenheid kunnen spreken over hun broer of zus of over hoe zij met het gemis omgaan. Ze kunnen een QR-code scannen en naar het ingesproken verhaal luisteren van ‘De wolkenschilder en het sterrenmeisje’ van Gilles Weyns. Ze kunnen er Koesterstenen achterlaten, knutselen aan het tafeltje, een brief schrijven of een tekening maken. In de brievenbus aan de voorkant van het huisje kunnen ze deze boodschappen dan achterlaten voor hun broer of zus.
Het droomdeurtje aan de binnenkant van het huisje, geeft toegang tot die andere, wonderlijke wereld.

Het verhaal van elk kind vertellen
Het Koesterhuisje wordt omringd door een houten boom waar een klimplant rond groeit. Net zoals de klimplant groter en voller zal worden, mag het rouwen en verdriet altijd blijven bestaan en verder evolueren. Aan de takken van de boom werden eerst kraanvogels gehangen met boodschappen voor Mercedes. Nu kan iedereen die langskomt in het Koesterhuis de naam van het kindje dat gemist wordt op een boomschijfje branden en een plekje in de boom geven. Zo zullen de boom en het Koesterhuisje alsmaar meer namen noemen en het verhaal van elk kind vertellen.


Een plek vol verbinding
Het Koesterhuisje heeft wat weg van een kleine villa Kakelbont, een plek waar veel leven in zit en waar hier en daar een hoekje af is. Want ook rouw is niet rechtlijnig en voor iedereen anders.
Het huisje werd ontworpen door Bram Deryckere van De Van Hut en is volledig ecologisch. Het werd uitsluitend met recuperatiemateriaal gemaakt van oude kasten en planken.

Wie goed kijkt, vindt aan de binnenkant van het huisje de handafdrukken van de broer en zus van Mercedes, zo is het huisje ook voor hen een plek om thuis te komen bij hun zus